mandag den 7. september 2015

Kristendom - 7/9 2015 - Buddhisme & hinduisme

Inspiration fra UK
Religion and society
Startede i 2007 og sluttede i 2013.

UK religionsundervisning
"philosphers and social theorists have increasingly replaced the search for truth with the seatch for meaning".
I samfundet diskuterer vi filosofien osv., så siger de at der er sket en bevægelse efter søgningen fra sandhed til mening.
Man konstruere sin egen mening.


Opgaver
Målet er at den studerende kender centrale begreber i hinduisme og kan besvare følgende spørgsmål:

1. Hvilke guder er de vigtigste i hinduisme? Hvad er en avatar? Du skal kende navne og typiske attributter samt de, vigtigste myter knyttet til navnene. Gruppen vælger 5-10 forskellige guder og gudinder, finder billeder af og templer for guden.
-  Brahma (Skaberen), Vishnu (opretholderen), Shiva (opretholderen), Krishna (krig), Ganesh.
- En avatar er inkarnation af et højere væsen i menneskeform på jorden. 

2. Hvad menes der med begreberne samara og karma? Find citater, som kan bruges til at forklare begreberne, og fortolk disse citater.
- Samara er livshjulet. er sjælens vandring gennem forskellige tilværelsesformer.
- Karma er hvor du gør noget godt, og der sker noget godt, og hvis der sker noget dårligt så sker der noget dårligt.  

3. Hvordan forholder atman sig til brahman?
- Atman betegner et evigt, uforanderligt livsprincip der findes i alt levende, 
- Brahman er verdensaltet. 

4. Beskriv tre forskellige frelsesveje i hinduisme
- Karmamarga; Rituellle handlinger
- Jnanamarga: Erkendelse
- Bhaktimarga: tilbederens kærlige hengivenhed for en personlig gud

5 Hvilket sprog er Vedaerne skrevet på, og hvilken status har disse tekster i hinduisme?
 Hvorfor er Ramayana og Bhagavadgita vigtige tekster?
- De er skrevet på Vedisk.
Bhagavad Gita er et af de mest læste og respekterede skrifter i hinduismen.
Bhagavad Gita er en del af det store indiske epos Mahabharata som har over 90.000 vers, og er skrevet på sanskrit (Indiens klassiske kultursprog), formentlig i løbet af seneste halvdel af det 1. årtusinde f.Kr..
Bhagavad Gita skildrer samvittighedskvalerne hos prins Arjuna, idet han skal gå til kamp mod sine slægtninge på sletten Kurukshetra.
Hans vognfører viser sig at være guden Krishna som forklarer ham at den fysiske verden er forgængelig, men at sjælen lever videre, når legemet dør. Krishna understreger betydningen af at gøre sin pligt på den plads man har fået i verden uden at skele til handlingens frugter.
Bhagavad Gita har inspireret mange af Indiens største personligheder. Befrielseshelten Mahatma Gandhi læste vers derfra hver eneste dag og brugte Bhagavad Gita som grundlag for sin ikkevolds-filosofi.
Ramayana har til alle tider været et af Indiens mest skattede digterværker, og senere forfattere har heri kunnet hente inspiration til et episk digt eller et drama. Også uden for Indiens grænser, især i SØ-Asien, har Ramayana vundet indpas; talrige oversættelser og bearbejdelser vidner herom.

6. Hvad er en puja, og hvordan udføres den?
- Dyrkelse. Tilbedelse af gudebilleder eller symboler vha håndrækninger eller offergaver. Foregår ofte i hjemmet dagligt eller i et tempel. 

7. Hvorfor fejres festerne Holi og Divali, hvordan gøres det?
- Holi. nytårs/forårsfest, i februar og marts. MAn synger og danser og familie og bekendte dænger hianden ind i rødt pulver. Om aftenen brændes en dukke.
- En hindu lysfest. Den varer i fem dage og er ved nymåne omkring oktober/november. en fejrer Ramas tilbagekomst fra sit lange eksil sammen med Sita og Lakhsmana, og hans sejr over dæmonkongen RavanaFesten når sit højdepunkt på fjerdedagen, hvor rækker af olielamper antændes. Divali er den vigtigste årlige hindufest, og den fejres især som en familiefest, med sammenkomster i hjemmene. Divali fejres også af tilhængerne afjainismen og sikhismen.

8. Hvilken rolle spiller astrologi i hinduisme?
- Noget med tallet 108. 

9. Hvordan fungerer kastesystemet i Indien? Hvordan er det opstået og hvilken status har det i dag?
- Kastesystemet viser hvilken rang man har i samfundet. Det har ikke en stor betydning i dag, men stadig stor nok til at på indiske dating sider viser hvilken rang i kastesystemet man har. 

10. Hvordan indgås ægteskaber?
er er nok ikke nogen tvivl om at det arrangerede ægteskab i Indien er blevet ekstra stærkt som institution netop gennem kastesystemet.
Det arrangerede hinduægteskab og kastesystemet forudsætter og forstærker hinanden. Som nævnt i afsnittet om kaster, så har ægteskabets kastemæssige forpligtelser medført at både gener og kulturel adfærd er blevet nedarvet i årtusinder i Indien.
 
Tværkastelige og tværreligiøse ægteskaberI følge den parlamentarisk vedtagne The Hindu Marriage Act fra 1955,
kan alle mænd og kvinder gifte sig med hinanden uanset om de kommer fra samme kaste eller religion eller kultur.


Ægteskab på tværs af kaster og religioner er også i fremmarch, dog kun hvis de to kaster står nogenlunde lige med hensyn til prestige.
Således kan ægteskaber mellem de to højkaster, henholdsvisbrahmin- og krigerkasten relativt let finde sted. Heroverfor er der et godt skridt ned til handelskasten for slet ikke at tale om sudraereller de kasteløse dalitter.

Mangel på kastemæssig prestige kan dog i stigende grad kompenseres i form af monetær eller uddannelsesmæssig styrke.
Ægteskaber mellem religioner kan lade sig gøre så længe det for hinduernes vedkommende drejer sig om for dem om nært beslægtede religioner som f.eks. jainisme, sikhisme, ja endog kristendom.
Et mere ømtåleligt og tabubelagt ægteskab er det mellem en hindu og en muslim. Det vil med garanti aldrig vil blive arrangeret af forældrene. Medierne er og har været fulde af de ofte alvorlige dramaer der er kommet i kølvandet på et hindumuslimsk kærlighedsægteskab.
 

11. Passer Transcendental meditation og Hare Krishna ind hinduismen?
- Ja og nej.

B. Hinduisme i Danmark, hvordan praktiseres religionen konkret i forskellige sammenhænge her i landet?
1. Hvor findes der hindutempler i Danmark?
- Åbenraa, Stenlille, Brande og Herning, Næstved, Svenstrup og Vojens.

2. Hvilke højtider fejres i templet eller i hjemmet i løbet af året?

3. Hvordan indgås ægteskab? Er der særlige ritualer for børn?

4. Hvad betyder astrologi for hinduens liv?

5. Har danske hinduer særlige spisetraditioner og regler


6. Hvad sker der, når en hindu dør?
Hinduerne tror på, at det kun er legemet, der dør. Sjælen bliver genfødt. Døden er en befrielse, som indtræffer, når man bliver befriet fra genfødselshjulet, Samsara.

De hellige vediske skrifter

Ritualer i forbindelse med en hindus død følger i alle traditioner et ret fast mønster, som baserer sig på de såkaldte hellige vediske skrifter. Der kan dog optræde diverse forskelle afhængig af, hvilken region, sekt eller kaste, som den afdøde stammer fra. Lokale familietraditioner kan også spille ind.

Hinduer vil gerne dø hjemme

Som udgangspunkt vil hinduer gerne dø hjemme samt være omgivet af så mange venner og familiemedlemmer som muligt. Når døden nærmer sig lægges den afdøde med ansigtet med retning mod øst, og der tændes en lampe ved den døendes hoved.

Istandgørelse med vand eller mælk

Når døden er indtruffet skal liget istandgøres. Hinduerne benytter sig ofte af en række renhedsritualer, fordi de mener, at døden er omgivet af urenhed. Den døde vaskes i vand eller mælk i kropsåbningerne, og der smøres sandelmasse eller hellig aske på vedkommendes pande. Herefter klæder de pårørende den døde på, og liget lægges på gulvet i husets forgang og med ansigtet vendt mod syd. Der tændes igen en lampe ved siden af hovedet, og der afbrændes røgelsespinde.

Hinduistisk ligbrænding

Hvis den afdøde skal brændes på traditionel hinduistisk vis, bærer mændene (ingen kvinder) liget til det sted, hvor ligbålet er placeret. Liget bæres tre gange rundt om bålet mod urets retning, hvorefter liget placeret oven på det endnu ikke antændte bål. Ligger liget i en kiste, fjernes låget, og mændene ofrer ris.
Der lægges nu brænde oven på liget, og der ofres igen – denne gang røgelse og såkaldt ghee (en slags klaret smør). Den ældste søn (hvis en sådan findes) går nu tre gange rundt om bålet med et stykke brændende træ bag om ryggen, hvorefter han antænder ligbålet uden at se på liget. Herefter forlader alle deltagere i ceremonien stedet.

Askespredning over hellige floder

Den døde brændes, og asken spredes over en af hjemlandets hellige floder – helst Ganges. Hinduer i Danmark får ofte sendt urnen hjem, så asken kan blive spredt over en af floderne. Små børn, der endnu ikke har fået et navn, bliver begravet.






Hinduisme
Man har kulturudvekslet i lang tid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar