onsdag den 13. december 2017

NaturGeografi - Jorden og Mennesket - KApitel 2 - noter

NaturGeografi - Jorden og Mennesket
Redaktion - Anne-Lise Lykke-Andersen, Karl-Erik Christensen, Torben P. Jensen, Knud Stelzner og Laust Wium Olesen. Geografiforlaget. 2. udgave. 2012.

Kapitel 2 - Jordens og livets historie - Erik Thomsen


Solsystemet og bl.a. dermed jorden har en alder på ca. 4,6 mia. år. 
Indtil omkring år 1950 var de ældste kendte fossiler ca. 543 mio. år gamle. 
Man har derved antaget at i de første fire miliarder af år, at jorden havde været en død planet. 
I dag ved man at jorden har båret liv i næsten ni tiende dele at dets liv. 

Alderen på de geologiske lag kan bestemmes på to måder.
1. Den absolutte metode - giver alderen af en aflejring udtrykt i år. Metoder til denne, er mangeartede og strækker sig fra tællinger ad årringe i træer og årlige snelag i iskerne. Den mest kendte metode til at aldersbestemme noget er kulstof-14. Metoden kan anvendes op til noget er er op til ca 45.000 år gammelt. 
2. Relative metoder - belyser hvorvidt en aflejring er ældre, yngre eller samtidig med en anden. Den er normalt bestemt ud fra jordlagenes indhold af fossiler. bygger på teorien om den biologiske evolution, hvor nye arter hele tiden opstår og uddøde arter ikke gør. (S. 26)

Den geologiske tiddskala er et system med mange underinddelinger baseret på jordlagenes indhold af fossiler. Hovedindelingen, som denne gennemgang af jordens historie bygger på, blev i det væsentlige skabt allerede i 1800-tallet. Den størte enhed kaldes Æon --> Æra --> Periode.  (S. 26)
¨

Jordens dannelse

For ca. 4,6 mia. år siden begyndte en roterende sky af støv og gasser i vores del af mælkevejen af kollapse og fortættes pga. massetiltrakning. Temp. steg til over 1 mio. grader i den centrale masse der kom til at rumme ca. 99 % af skyens materiale. Solen blev dannet.
En procent af stoffet blev ved med at rotere omkring solen, og der blev samlet en massee klippe, - og isblokke. Efter nogle milioner af år, var der dannet otte planeter. Planeterne nærmest solen, merkur, Venus, Jorden og mars, der blev også skabt ydre planeter, Jupiter, Saturn, Uranus, og Neptun,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar