tirsdag den 11. juli 2017

Geografi - Jorden og mennesket. Kapitel 1 - Noter

NaturGeografi - Jorden og Mennesket
Redaktion - Anne-Lise Lykke-Andersen, Karl-Erik Christensen, Torben P. Jensen, Knud Stelzner og Laust Wium Olesen. Geografiforlaget. 2. udgave. 2012.

Kapitel 1. Kort, sattelitbilleder og GIS - Af Karl-Erik Christensen 

 Målestoksforhold bestemmer kortets perspektiv. (s. 8)

Grækeren Hekataios menes at være den første der tegnede det ældst kendte kort over verden i ca. år 500 f.kr. I hvert fald den verden man kendte på det tidspunkt. (s. 9)
Billedresultat for hekataios

Grækeren Eratosthenes, beregnede o. 220 f.kr. jordens omkreds. (s. 10) og havde et ret præcist gæt. Han gættede  40.000 km og den aktuelle er 40.077 km. 
Relateret billede

I 2. århundrede laver Ptolemæus sit værk Cosmographia. Han gjorde rede for princippet korttegning og afbillede jordens kugleform som flad. Han beskrev samtidig at hvordan et punkts position kunne angives ved en længde- og breddegrad. 
Hans resultat af Jordens omkreds var dog ca. 25 % for lille, men hans kort var mere præcist end andre. 
Det siges at Columbus havde stor tro til dette verdenskort, og derfor mente han at han var noget frem til Indien og ikke kun de Vestindiske Øer. Ptolemæus var overbevist om at jorden var universetets centrum, og det mente kirken også i middelalderen, men man tog afstand fra at jorden var flad. (s. 10)
Billedresultat for ptolemæus 

En munk som man i eftertiden har givet navnet Cosmas, skrev i den sidste halvdel af 1500-tallet, et forsvar for et kristen verdensopfattelse, hvor jorden opfattes som flad. Han afvist de påstande om at jorden var en roterende kugle midt i universet, hvor der lever mennesker, der går på den anden side med hovedet nedad. Han argumenterede bl.a. med at man ikke kunne forestille sig syndfloden på en roterende jord. For vandet ville jo blive slynget væk. Han lavede et kort på basis af skriftsteder i bibelen, Hvor at Edens have placerede man mod øst, og floder strømmede gennem edens have, ud i havet  og omkring den flade jord, som ikke var rund men firkantet. 
Relateret billede
Kortlægningen i middelalderen stod derfor stille, og verdenskortet var et T-I-O kort, som er en skive der er omgivet af hav med Jerusalem i midten og et indskrevet T som deler verden i 2 dele. Asien mod øst, Afrika mod syd, og Europa mod nord. (S. 10)

Kortlægningen blev forbedret vha. kompasset, der kunne pege retninger mellem to punkter, og måle vinklen mellem to retninger.  (S. 11)

Mercartors Søkort fra 1569, blev en foreløbig eksplosion på denne udvikling, kortet blev udviklet i en veldefineret projektion, som egnede sig til navigation efter kompas, da kortet var vinkeltro, alle vinkler er mellem længde- og breddegrader 90 grader. 
Billedresultat for mercator

Danske kort
I forbindelse med landboreformerne og udflytning af bøndergårdene i slutningen af 1700-tallet blev der udarbejdet detaljerede udskiftningskort over hvert enkelt ejerlav. 
Generalstaben havde af militære årsager deltaljerede kort over landskabet, og dette blev de første topografiske kort over Danmark. Her blev de for første gang beskrevet med højdekurver. 
I 1990'erne udkom de sidste versioner af 4 cm'er kortet som blev det sidste kort udgovet på papir.(S. 12-13)
Billedresultat for 4 cm kort

Fra 2002 gik man over til digitale kort i GIS.  (S. 13)